Česká Jezdecká Federace - východočeská oblast

Ještě jednou se díky textu a fotografii Michaely Javůrkové vracíme k MČR dětí a junioru

2014-08-12 // viz níže ...

MČR dětí a juniorů Ptýrov 08.-10.08.2014
 
Četná ekipa z východočeské oblasti se vydala bojovat o medaile na Mistrovství České republiky dětí a juniorů ve skocích konané na Ptýrově 08.-10.08.2014. Prosluněný víkend přinesl Východočechům spousty zážitků – nejen ve skokovém ježdění, ale i v doprovodném programu.
Ve čtvrtek 07.08. odpoledne se louka za ptýrovským valem proměnila ve stanové městečko – celá republika se sjela, aby se rozhodlo, kdo si odveze cenné kovy. Nejinak tomu bylo u reprezentantů z východních Čech, kterých se letos kvalifikovalo opravdu hodně.
Páteční mistrovské ráno zahájil v osm hodin trénink, po něm následovalo první kolo soutěže dětí. Zástupce stáje JK Nový Dvůr Matouš Kořínek se svými dvěma koňmi Chique a Victory 3 postoupil do druhého kola s čistým kontem. Obdobně na tom byla reprezentantka JK Hřebčína Suchá, Sára Finsterle, která měla po prvním kole taktéž dva čisté parkury – s Eurou a Venezií 1. Smolná chybka potkala v prvním kole Lucii Šrámkovou (JK Čermná) s Hedou H a stejný výsledek se opakoval i v případě druhého koně, Anji K. Dvě chyby potkaly v prvním kole mistrovské soutěže Terezu Lipavskou s Resnet z JK Sloupnice. Osm trestných bodů měla po prvním kole i Sára Finsterle se svým třetím koněm, Loopingem. Posledním z Východočechů v kategorii dětí byla Anna Šolcová s Vanilkou (JK Pablo Slatiňany o.s.) – ta dokončila první kolo s 12.tr.body.
V kategorii mladších juniorů se v pátek povedl velmi pěkný výkon Vandě Tmějové s Žane Mag Centrum (JK Hřebčín Suchá) – dokončily bez trestných bodů. Eliška Jandová s Ilusive Queen (Stáj Dvořák Barchov) si odnesla z prvního kola mistrovské soutěže 4.tr.body. Benešová Pavla s Asteres (JK Vysoké Mýto) se také zúčastnila – dokončila první kolo s dvanácti trestnými body.
Soutěž starších juniorů měla hned pět šancí na slušný výsledek z řad Východočechů – Kateřina Málková šla první kolo se třemi koňmi, z čehož se dvěma bezchybně (Chinta, G-Buggati Dwerse Hagen). Martina Kučerová nastoupila s Chlodwigou Marií a Rockym -s oběma koňmi dokončila bez jakékoliv penalizace.
Sobotní parkurové klání zahajovalo druhé kolo mistrovské soutěže dětí. Sára Finsterle udržela čisté konto s Eurou, Matouš Kořínek s oběma koňmi. Lucie Šrámková vylepšila své skóre z předchozího dne, když s Hedou H dokončila druhé kolo bez chyby a na kontě tak měla po dvou kolech 4.tr. body. Se svým druhým koněm, Anjou K, dokončila s chybou, tudíž měly 8 trestných bodů po druhém kole. Se stejným výsledkem po sobotním parkuru dokončila i Venezia 1 v sedle se Sárou Finsterle (dvě chyby ve druhém kole), Sára měla tedy o finálovém koni rozhodnuto – byla jí ryzka Eura. Velmi povedenou jízdu předvedla Anna Šolcová s Vanilkou 6, zajela totiž druhé kolo bez chyb a do nedělního finále nastupovala s 12.tr. body.
Vedoucí ekipy Jiří Skřivan sestavil pro mistrovský víkend dvě družstva: Východní Čechy 1 ve složení: Benešová Pavla, Matouš Kořínek, Denisa Menšíková, Sára Finsterle; druhé družstvo Východní Čechy 2 bylo složeno z: Kateřiny Málkové, Martiny Kučerové, Vandy Tmějové a Anny Siatkové. Pro VČ1 nedopadlo první kolo úplně nejlépe – všechny dvojice dokončily s osmi trestnými body, tudíž byl jejich celkový výsledek 24 trestných bodů a to stačilo na dvanácté nepostupové místo. VČ2 byly úspěšnější – po prvním kole měly na kontě pouhou jednu chybu a nastupovaly do finálové neděle z třetího místa.
Druhé kolo mladších juniorů dokončila Eliška Jandová s Ilusive Queen s jednou chybou, na neděli měla zátěž celkově osmi trestných bodů. Se stejnou bodovou ztrátou pokračovala do finále i Vanda Tmějová s Žane Mag Centrum.
Nejvyšší soutěž dne, druhé kolo starších juniorů, překonala opět bravurně Kateřina Málková – s oběma koňmi pokračovala s nulou a musela se do neděle rozhodnout, který z koní bude ten TOP pro finále. Martina Kučerová nezahálela, s Chlodwigou Marií dokončila taktéž bez chyby a měla skvělou pozici pro neděli. S druhým koněm Martina jednou chybovala.
A protože Mistrovství České republiky nebývá jen o koních, ale i o lidech a dobrých vztazích mezi oblastmi, uspořádal se fotbalový turnaj na ptýrovském opracovišti. Po napínavých soubojích, strkanicích, penaltách, honičce se psem a nejednom rozlitém půllitru (ne vody…) se konal finálový zápas – Východní Čechy versus Severní Čechy. Obě družstva měly velkou podporu diváků – o to byl zápas zajímavější. První poločas dopadl pro Východočechy výborně – vedli jsme tři nula. No a jelikož obě družstva měla i dámské zastoupení, rozhodl nestranný soudce Aleš Suchánek o tom, že druhý poločas hrají dívky. A naše dámy uhájily tříbodový náskok! Chumel složený ze všech Východočechů se tedy mohl vrhnout na krabici s jezdeckými tričky, sladký medovník … nebo steak a roztočený Gambrinus.
V neděli se již od rána dala krájet nervozita. Finálová kola se neúprosně blížila a myšlenky jezdců se ubíraly všemi směry. I jeden parkur dokázal v mnohých případech vše změnit – oživit naděje … nebo spustit slzy zklamání.
Program zahajovala tzv. „poslední šance“. V ní se hned čtyři reprezentanti naší oblasti probojovali do první desítky. Zvítězila Pavla Benešová s Asteres, druhý byl Matouš Kořínek a Victory 3, osmá Sára Finsterle a Venezia 1, desátá Denisa Menšíková s Eliotem 5. Všichni kromě Denisy, která jednou chybovala ve druhé fázi parkuru, dokončili obě fáze bez penalizace. V soutěži se dále představil Matouš Kořínek se svým druhým koněm, Lyrou 13, kteří dokončili s 6 trestnými body a Anna Siatková s Persefone s dvěma chybami, tj. 8 trestnými body.
První finále patřilo dětem. V něm jsme měli dvě velmi žhavá želízka v ohni – po dvou kolech čisté dvojice– Sára Finsterle a Eura a Matouš Kořínek s Chique. V nadějích byla ještě Lucie Šrámková s Hedou H – ta nastupovala do finále s chybou. Prozradím již, že finále dokončila bez chyb a její výsledek – jedna chyba ze tří kol – stačil na osmou příčku. Do finále nastoupila ještě Anna Šolcová s Vanilkou 6. K trestným bodům z pátku si přičetli ještě osm trestných bodů z neděle, celkově tedy 20 trestných bodů.
Sára s Matoušem udrželi nervy ve finále a i náročné třetí kolo dokončili bez chyb. Spolu s nimi ale František Stružinský, zástupce Sp.a chov.stáje Gasstr – LS. Tito tři jezdci se rozeskakovali a rozhodoval čas – všichni jednou chybovali, shodou okolností na naprosto totožném skoku. Nakonec z toho byla stříbrná medaile pro Sáru Finsterle a bronzová pro Matouše Kořínka!
Finále družstev se rozhodovalo trestnými body. Družstvo VČ2 dokončilo finále po škrtu nejhoršího výsledku s osmi trestnými body. Martina Kučerová s Chinou Blue nechybovala, Anna Siatková s Kipem dokončila s chybou stejně jako Kateřina Málková a Cornelius. Vanda Tmějová a Danika Taurus Trans nasbírala 27 trestných bodů a její výsledek se škrtal. Po výkonech ostatních družstev se VČ2 dostaly na bednu – osm trestných bodů stačilo na třetí místo a bronzové medaile putovaly do družstva východních Čech!
V kategorii mladších juniorů nedosáhly naše reprezentantky na bednu – nicméně je nutno vyzdvihnout jejich výkony – Vanda Tmějová s Žane Mag Centrum své třetí kolo dokončila s jednou chybou a její výsledek – dvanáct trestných bodů celkově stačil na sedmé místo! Eliška Jandová s Ilusive Queen chybovala ve finálovém parkuru dvakrát, dokončila na devátém místě.
Ve finále všech finále se poprali o cenné kovy starší junioři. Z východních Čech konkrétně juniorky – a to Kateřina Málková s Chintou a Martina Kučerová Chlodwigou Marií. A obě dámy se rozeskakovaly – dokončily totiž ještě spolu s Adélou Půlpánovou s Datasys Duelem bez chyby všechna tři kola mistrovské soutěže a o medailích stále nebylo rozhodnuto.
První nastoupila do rozeskakování Kateřina Málková. Nasadila laťku velmi vysoko – riskantním nájezdem a velmi svižným cvalem na poslední kolmý skok, při kterém se trenéru a tatínkovi zároveň silně rozbušilo srdce, se pokusila dostat pod tlak své soupeřky. I tak byla obrovská radost na místě. Druhá v rozeskakování odstartovala Adéla Půlpánová. Překonala čas Kateřiny Málkové a o výsledku už mohla rozhodnout jedině Martina Kučerová. Martina předvedla soustředěnou a rychlou jízdu – její čas by býval byl stačil – bohužel na posledním skoku přišla chyba. Kateřina Málková získala tedy stříbrnou a Martina Kučerová bronzovou medaili.
Děkujeme všem zástupcům východočeské oblasti za vzornou reprezentaci při MČR dětí a juniorů na Ptýrově!

 

 

 

 

© 2004-2011 Česká Jezdecká Federace - východočeská oblast | All rights reserved! | Site engine by Andrej Ramašeuski