Česká Jezdecká Federace - východočeská oblast

Ohlédnutí nejen za MČR ve všestrannosti

2014-09-10 // naleznete níže

Medailové žně východočechů pokračují – tentokrát zlato na MČR všestrannost družstva
 
„ Z každého šampilonátu medaili!“
Jako by tato slova zazněla na začátku letošní sezóny. Naši reprezentanti napříč jezdeckými disciplínami nám dělají ohromnou radost. Z téměř všech dosavadních republikových šampionátů se vždy do východních Čech přiveze alespoň jedna medaile! A východočeši válí i v doplňkových nejezdeckých soutěžích. Skvělé úspěchy, všem zúčastněným patří veliký dík.
 
Medailové úspěchy předznamenalo skvělé vystoupení našich drezurních jezdkyň  ve svých kategoriích– zlato pro Martinu Kučerovou a bronz pro Libuši Půlpánovou ml.
Další zlato a stříbro v podání vozatajců – dvospřeží pony Michal Kořínek a Monika Pospíšilová.
Celkem 5 medailí ze skokového MČR dětí a juniorů! Bronz pro družstvo juniorek ve složení Kateřina Málková, Martina Kučerová, Vanda Tmějová a Anna Siatková, stříbro a bronz pro Sáru Finsterlovou a Matouše Kořínka v kategorii dětí a další stříbro a bronz v kategorii starších juniorů pro Kateřinu Málkovou a Martinu Kučerovou a ještě cenné vítězství ve fotbalovém utkání.
MČR pony – jedna jezdkyně, dvě disciplíny, dvě medaile – Tereza Lipavská stříbro v drezuře, bronz ve skákání.
 
Po významných úspěších zástupců východočeské oblasti na předchozích šampionátech  jsme byli všichni právem zvědavi, zda se podaří východočechům obhájit některou z medailí z předchozích let na šampionátu všestrannosti v soutěži družstev, kde zatím vždy minimálně jedno družstvo stálo na stupních vítězů. (Pro připomenutí – 1.ročník Pardubice 2011 – 1.a2.místo, 2.ročník Kolesa 2012 – 1.a 3.místo, 3.ročník Kolesa – 2.místo)
.
Pro šampionát v Brně na Panské Líše byla sestavena dvě družstva – 1. družstvo Veronika Příhodová, Miriam Záveská, Roman Falta, David Bendák a 2. družstvo ve složení – Pavlína Pejřilová, Kristýna Dostálová, Radka Bělehrádková, Petr Pejřil.
Po úvodní drezuře se ujalo vedení v celé soutěži družstvo č. 1 s 3 bodovým náskokem před družstvem severní Moravy. Východočeské družstvo č.2.bylo těsně na 4. místě z celkem 6 družstev.Rozjeté to bylo tedy velice dobře. Jak ve všestrannosti bývá, po další zkoušce, tedy terénní části bylo vše jinak. Trať crossu v Brně je velmi specifická, terénní zkouška začíná na závodišti , dále je vedena po lesních cestách a opět se vrací zpět na závodiště. Stavitel trati připravil hned v úvodu trati technicky náročnou pasáž – překážka 3 a 4 . Jak se v průběhu soutěže ukázalo, problémy činila překážka č. 4 nejen svým vlastním profilem,  ale hlavně obtížným nájezdem. A bohužel i mnozí naši jezdci měli s překonáním 4 problémy. Naděje na udržení medailové pozice a nakonec i dalšího působení v soutěži zde pohřbilo kromě jiných i východočeské družstvo č. 2, kdy Petr Pejřil byl ze soutěže vyloučen po nebezpečně vypadajícím pádu, Radka Bělehrádková byla vyloučena po třetím vybočení právě na 4 a Kristýna Dostálová byla také vyloučena po pádu na kombinaci u domečku. V soutěži tedy mohla pokračovat pouze Pavlína Pejřilová s Merlinem, která se taky neubránila jednomu zastavení na překážce č. 4, ale už bohužel bez dalšího působení v soutěži družstev.
Kolizi na překážce č. 4 se nevyhnul ani zástupce družstva č. 1 David Bendák, který byl rovněž vyloučen pro třetí vybočení. Naštěstí ostatní jezdci z družstva č. 1 překonali celou trať bez penalizace a i v časovém limitu  a tak i po druhém dni byli stále ve vedení!
Nervy drásající okamžiky připravili všem zúčastněným jezdci při absolvování skokové zkoušky. Náskok východočechů – pouhé 3 body, to není ani jedna chyba na překážce! A už jenom ve třech, dokončit musí všichni. Jako první v celém startovním poli Miriam Záveská s výbornou Frencis předvedla skvělý výkon, ale s jednou chybou a penalizací za překročení času. Veronika Příhodová se Zackem -  2 nešťastné chyby na překážkách v časovém limitu. Pak startoval první zástupce severomoraváků – také 2 shození.   Druhý zástupce severní Moravy -3 shození. Vše bylo tedy na posledních jezdcích družstva. Roman Falta se s odvážnou Kokoskou však neubránil také 2 chybám . Poslední  nejzkušenější jezdec severomoraváků  Luboš Vrtek předvedl opatrnou jízdu bezchybně až k trojskoku, kde přišla první chyba a celková penalizace také 8 bodů a tím se východočeské družstvo udrželo ve vedení a ziskem další zlaté medaile v soutěži všestrannosti družstev navázalo na úspěchy z minulých let. Obrovská gratulace nejen jezdcům a jejich koním, ale všem zúčastněným zástupcům východočeské oblasti!
 
V Brně se tento víkend bojovalo ještě i o jiná cenná umístění. V rámci soutěže družstev probíhal i tradičně „Šampionát veteránů“ a soutěž „Prostata cup“ I tam jsme měli svá želízka v ohni s medailovými ambicemi. A opět to bylo napínavé do poslední chvíle. V „Šampionátu veteránů“ získal další zlato pro východočeskou oblast Pavel Chvojka s Velvetem M.
 V soutěži „Prostata cup“ – vedoucího jezdce po dvou úvodních zkouškách Tomáše Kociána odsunuly 2 chyby na parkuru a připravily ho tím o první místo  s rozdílem 0,03 trestného bodu a skončil druhý.
 
To však ještě není konečný výčet víkendových úspěchů.. Jezdci všestrannosti, jak známo, jsou výborná parta lidí, kteří se dokážou dobře bavit a soutěžit i v nejezdeckých disciplínách. Na sobotní večer byly připraveny i doprovodné soutěže. A východočeši opět bodovali! Úvodní představení družstva zvládly oba týmy perfektně – družstvo č. 1 se členy realizačního týmu a hudebním doprovodem Tomáše Kociána nasadilo vysokou laťku, východočeši č.2 svoji básní o dosavadním průběhu soutěže měli také velký úspěch a dokonce následující gurmánskou soutěž týmů s přehledem vyhráli. Odměnou byl nejen výborný dort a uznání soupeřů, ale hlavně perfektní atmosféra po celý společenský večer.
 
4. ročník šampionátu družstev ve všestrannosti a většina republikových mistrovství je tedy za námi.   Chtěla bych  ještě jednou pogratulovat všem zúčastněným za výbornou reprezentaci naší oblasti. Zároveň jako členka OV VčO bych chtěla touto cestou poděkovat všem stávajícím klubům východočeské oblasti, že uznávají výhodu velkého celku a i přes různé tlaky zůstaly nadále členy VčO. Je radost vybírat z dostatečně početné kvalitní základny adepty pro mistrovské soutěže a sestavovat týmy pro soutěže družstev!
 
Východočeši se letos neztratili ani na evropských a světových šampionátech. Velké uznání patří Kateřině Málkové za skvělé vystoupení na ME v parkurovém skákání v italském Arezzu v kategorii juniorů a stejně tak i gratulace za dobré výkony jezdkyň všestrannosti Anežky Lexové a Šárky Votavové na ME juniorů v britském Bishop Burtonu.
Zástupci východních Čech reprezentovali i na Světových jezdeckých hrách v Normandii. Velký obdiv patří jistě Martinovi Maivaldovi (člen JK Janov) za absolvování soutěže všestrannosti – 57. místo z celkem 90 startujících. Vozatajci bratři Nesvačilové společně se svým otcem obsadili celkové 10. místo v soutěži družstev. Jiří Nesvačil ml. vybojoval po výborně absolvovaném parkuru (5.místo) celkové 23. místo v soutěži čtyřspřeží!
 

Ing. Markéta Kvapilová
Členka OV VčO

 

foto autorka

Foto Zuzana Sedá

© 2004-2011 Česká Jezdecká Federace - východočeská oblast | All rights reserved! | Site engine by Andrej Ramašeuski