Česká Jezdecká Federace - východočeská oblast

Zprávu vedoucí ekipy z MČR ve spřežení

2019-10-16 // naleznete níže ...

Kompletní medailová sbírka východočeských vozatajů  z MČR spřežení v Těšánkách

 

Ve dnech 18.-22.9. 2019 ožil překrásný areál Gruntu Galatík v Těšánkách u Kroměříže mistrovským kláním vozatajů z celé republiky, včetně 8 východočechů. Přestože kvalifikační podmínky pro start splnilo více jezdců naší oblasti, z různých důvodů nakonec do Těšánek odcestovalo 8 východočeských reprezentantů. Jmenovitě v soutěži čtyřspřeží startoval Petr Novák (NH Kladruby), v jednospřeží Karel Nývlt (JK Sobotka), Jiří Koníř (Stáj Koníř Hrádek) a Kateřina Neumannová (NH Kladruby), ve dvojspřeží Vladimír Moudrý (NH Kladruby) a Zdeněk Jirásek (JK Robousy), ve dvojspřeží pony Monika Pospíšilová (JK Boharyně ) a Milan Kořínek (JK Sobotka).

Z důvodu vysokého počtu přihlášených jezdců byl program celého mistrovství rozdělen do čtyř dnů. Většina účastníků proto dorazila do Těšánek již ve středu, aby měli koně možnost dostatečné aklimatizace. Na účastníky čeka,l jak již bývá v Těšánkách zvykem, vzorně připravený areál, navíc  vylepšený právě pro účely mistrovství např. vybudováním zpevněných cest pro úseky maratonu. Slunečné počasí během průběhu celého mistrovství v kombinaci v mrazivými nočními teplotami ale měly za následek časté výpadky elektřiny a dodávek teplé vody, a tak si někteří účastníci odváželi z Těšánek kromě zážitků často  i rýmu a nachlazení. S tímto problémem se ale všichni statečně poprali, horší to již bylo s prostorem vymezeným pro opracování koní před drezúrou. Přestože areál nabízí rozlehlý rovinatý prostor a počasí závodům přálo (nebylo bláto) , cvičný drezurní  odbélník byl postaven ve značně svažitém terénu a ani okolní přístupný prostor pro opracování mnoho roviny nenabízel. Právě tyto dvě výtky ale byly těmi jedinými, které lze pořadatelům vytnout.

Celé mistrovství odstartovalo čtvrtečními  kondičními zkouškami, po kterých se zúžilo startovní pole soutěže jednospřeží o dvě jména.  Všichni východočeští zástupci prošli bez výtek a někteří tak již ve čtvrtek absolovovali svoje drezurní úlohy. V soutěži čtyřspřeží obsadil Petr Novák 3.místo a  v soutěži dvojspřeží pony se oba východočeši srovnali na prvních dvou místech v pořad -í první Monika
Pospíšilová, druhý Milan Kořínek. V pátek se pak po drezurách jednospřeží  ujal vedení Jiří Koníř, třetí místo obsadil Karel Nývlt a desátá  byla Katka Neumannová.  Z párů pak předvedl lepší úlohu Vláďa Moudrý (4.místo) před Zdeňkem Jiráskem (8.místo). Přátelské posezení s opečeným selátkem pak završilo slunečný páteční den.

 

Trať sobotního maratonu vyvolávala bouřlivé diskuze již po své prohlídce ve čtvrtek vpodvečer a bylo jasné, že se bude jednat o jeden z nejtěžších maratonů za posledních několik let. Důvodů pro toto tvrzení bylo hned několik – kopcovitý terén a 7 maratonových překážek, z nichž 5 bylo umístěno ve svahu či na terénní nerovnosti, šestá překážka vodní a jedna na rovině na trati dlouhé 13 km mělo značně prověřit připravenost jednotlivých spřežení. Což se také stalo. Ještě předtím však došlo po konzultacích hlavního rozhodčího, stavitele trati a jezdců  k dílčí úpravě dvou překážek  a k vynechání jednoho z písmen hned v první překážce pro kategorii čtyřspřeží.

V soutěži pony si po suverénním výkonu dojel pro 1. místo v maratonu  Milan Kořínek, třetí byla Monika Pospíšilová a tito dva východočeští zástupci v soutěži si tak průběžné pořadí po dvou disciplínách prohodili. V kategorii jednospřeží obsadila Katka Neumannová v maratonu místo 14., Karel Nývlt místo 8., a nejlepším východočechem byl v maratonu třetí Jiří Koníř. Suverénní vítězkou maratonu se stala Markéta Sedlinská, které  její jízda vynesla i průběžné vedení po dvou dnech. V soutěži dvojspřeží se nejprve o dramatické okamžiky postaral Zdeněk jirásek, který se svojí dravou jízdou snažil dohnat bodovou ztrátu z drezúry. Vše se dařilo až do šesté překážky, kde došlo po kontaktu s kůlem ke ztrátě kontroly nad spřežením a to se vdalo napříč závodištěm k nekontrolovanému úprku. Hrozivě vypadající incident se ale naštěstí obešel bez větších následků, mistrovská soutěž tím ale pro Zdeňka jiráska skončila. O poznání lépe si v labiryntu překážek počínal druhý východočech na startu – Láďa moudrý. Svojí na oko poklidnou, avšak velmi dobře promyšlenou jízdou bez větších zádrhelů si v maratonu vybojoval pěkné 5. místo. O tom, jak složité bylo proplést se některými překážkami, by mohli vyprávět J.Kohout ml. , V.Coufalík,P.Vlašic či Emil Moudrý – ti všichni se na trati maratonu potkali s většími problémy, v případě e.Moudrého pak došlo po zranění koně k jeho vyloučení během maratonu, v případě P.Vlašice k vyloučení z důvodu překročení časového limitu v překážce. Pro východočeského zástupce  naší královské disciplíny čtyřspřeží – Petra Nováka -byl maraton zkouškou ohněm. Při svém premiérovém startu na MČR  v této disciplíně  dokázal udržet nervy na uzdě a spřežení starokladrubských vranek dokázal provést celým maratonem bez jediného zaváhání a  obsadit v této části soutěže druhé místo.

Sobotní večer pak patřil slavnostnímu vyhlášení výsledků v sále  firmy Grunt Galatík. Na všechny přítomné čekal  Doprovodný program a bohatý raut spolu s předáním skleněných plaket za umístění v dílčích soutěžích nejlepším jezdcům.

 

Po náročném maratonu bylo jisté, že ani kurz závěrečného parkuru nebude patřit k těm lehčím, což se také potvrdilo. Ani jedno ze spřežení, které k parkuru nastoupilo, ho nedokázalo projet bez penalizace (ať už za čas či za shození míčku). Vítězství  v soutěži dvojspřeží pony po vyhraném parkuru získal pro stáj JK Sobotka milan kořínek, druhým místem v parkuru pak získala stříbro Monika Pospíšilová (JK Boharyně) a na kontě východočechů byly po první ukončené soutěži hned dvě medaile.

V soutěži jednospřeží ke své jízdě z východočechů nastoupila nejprve Katka Neumannová (NH Kladruby). Bohužel pro  nedodržení trati byla z  parkuru i celé soutěže vyloučena. S nadějí na zisk cenného  kovu nastupoval do parkuru Karel Nývlt(JK Sobotka). Zisk více než 8 tr. bodů  stačil na konečné čtvrté místo, jen 2,5 bodu od třetí příčky.

Obhájce loňského   zlata , jiří koníř (Stáj Koníř Hrádek), byl našim želízkem v ohni i tentokráte a ani největší pesimista nepředpokládal před jeho parkurem, že  z letošního mistrovství odjede bez medaile. Bohužel  dvojí zabloudění na trati a zisk 19,96 tr. bodu stačil na konečnou sedmou příčku. S vyhlídkou medaile nastupoval do závěrečného parkuru i Láďa Moudrý (NH Kladruby). Bohužel ani tento východočeský zástupce nebude vzpomínat na parkur v Těšánkách v tom nejlepším a až 13. parkur znamenal propad tohoto jezdce výsledkovou listinou na konečné 11. místo. Poslední východočeskou nadějí na zisk cenného kovu byl Petr Novák (NH Kladruby). Pětibodová ztráta na průběžnou druhou příčku sice dávala Petrovi určitou naději, ale zkušený j.Nesvačil sen. si svoje umístění pohlídal. I přesto je zisk bronzové medaile  pro Petra Nováka  velkým úspěchem v jeho krátké kariéře jezdce čtyřspřeží.

 

Letošní vozatajské mistrovství je za námi. Po delší odmlce se jeho pořádání zhostila oblast Moravy a možná právě neznalost areálu a specifik maratonových překážek byly důvodem, proč někteří favorité neodjížděli z Těšánek s výsledkem dle svých představ. Premiéra mistrovství to byla i pro zkušený pořadatelský tým Gruntu Galatík a až na výše popsané nedostatky se celé mistrovství odehrálo bez větších zádrhelů ke spokojenosti  většiny zúčastněných. Osm východočeských zástupců přivezlo 3 medaile – zlato, stříbro a bronz a navázalo tak  na předchozí úspěšné roky. Všichni jsme se dostali do svých domovů v pořádku (i cestu po D1 jsme zvládli bez větších problémů – světe, div se!) a již netrpělivě vyhlížíme MČR 2020, které bylo přiděleno právě do naší východočeské oblasti  - konkrétně do Heřmanova Městce.

© 2004-2011 Česká Jezdecká Federace - východočeská oblast | All rights reserved! | Site engine by Andrej Ramašeuski