Česká Jezdecká Federace - východočeská oblast

Zprávu vedoucí ekipy z MČR v drezuře

2020-10-01 // naleznete níže ...

 

Zpráva z MČR v Drezuře a paradrezuře Olomouc

09.09. 2020 – 13.09. 2020

 

Mistrovství České republiky v drezuře hostilo druhý zářijový týden olomoucké Equine Sport Centrum s rekordní účastí 118 dvojic. Uskutečnilo se v pozdějším termínu, což se nakonec ukázalo jako výborná volba. Bylo to skutečné vyvrcholení závodní sezóny, které vyžaduje velké a dlouhé přípravy pro jezdce i koně. Především účastníci kategorie dětí a juniorů tak mohli věnovat prázdniny pro pilné trénovaní a přípravy. Pro naše zástupce v kategorii dětí a starších juniorů se tím otevřel prostor k podání vynikajících výkonů.

Mezi jednotlivci v kategorii starších juniorů obsadila Eliška Sřivanová první místo. Skvěle tak navázala na své výkony nejen na českých kolbištích, ale také na mezinárodních závodech (Maďarsko, Rakousko, Polsko, CDI-W Brno). Se svým koněm Farewel se ujala vedení hned v prvním kole a ani v těch následujících nenašla přemožitele. V závěrečné volné sestavě dosáhla 72,910 % a potvrdila tím kvality této dvojice.

Kategorii dětí zastupovala nejmladší reprezentantka východočeské oblasti, Kristýnka Přikrylová. Jedná se skutečně o talentovanou jezdkyni, která po vítězství na MČR ve všestrannosti v kategorii dětí a také v kategorii družstev (pony) a po dosažení výborného výsledku při mezinárodních drezurních závodech CDI-W v Brně, obsadila na tomto MČR v drezuře druhé místo. V závěrečné volné sestavě dosáhla 71,790 %.

Naše východočeská oblast také učinila velký krok a postavila dvě družstva z celkových jedenácti. Družstvo Východočeši I. reprezentovali jezdci Martina Kučerová (JU), Lukáš Létal (JD), Pavel Chvojka (JJ) a Andrea Dohnalová (úloha SG).  Tým Východočeši II. zastupovali Tereza Kloučková (JU), Michal Červený (JD) a Jan Falta (JJ). Startovní pole v kategorii družstev bylo nabité zvučnými jmény naší drezurní scény a také těmi nejlepšími původy většiny startujících koní. Pro naše jezdce to byla velmi příjemná zkušenost a možnost zajet si úlohu vedle takových jmen, jaká se na startovních listinách objevila. Týmové klání se odlišuje od reprezentace sebe a svého koně. Jezdci prožívali úspěchy a radosti společně, a pokud přišel neúspěch, byli si vzájemnou oporou. A samozřejmě vjížděli do obdélníku s pocitem zodpovědnosti za všechny členy. V celkovém hodnocení obsadilo družstvo II. osmou a družstvo I. devátou příčku. Já osobně musím velmi vyzdvihnout kvality našich jezdců, kdy někteří nejsou vůbec drezurními specialisty a většina má mladé koně startující na této úrovni prvním rokem.

ESC Olomouc je jeden z nejlepších jezdeckých areálů u nás, závodiště bylo výborně připraveno. Výborná kvalita povrchů, ustájení na vysoké úrovni, velké plochy pro parkování, vynikající občerstvení u obdélníku i v restauraci. Hala byla výhradně k dispozici paradrezurním jezdcům a někdy se stávalo, že opracoviště bylo velmi plné a nedařilo se dobře opracovávat. Jako mínus by mohlo být vnímáno také postavení dvou závodních obdélníků přímo vedle sebe. Koně na obdélníku B startovali "zevnitř" a jezdilo se vlastně až na samý okraj kolbiště, kde bylo umístěno velké množství reklam a okna kanceláří, kterých se někteří koně báli, a to pak mohlo stát cenné body. Rovněž rozhodování třemi rozhodčími pouze z krátké stěny (H, C, M) není pro MČR ideální.

Na závodech panovala opravdu přátelská a pohodová atmosféra.  Někteří reprezentanti východočeské oblasti se takovýchto závodů účastnili vůbec poprvé a byli překvapeni ochotou a vstřícností nejen pořadatelů, ale i ostatních jezdců.

Díky vám, jezdcům a také vašim rodičům, ošetřovatelům a trenérům z východočeské oblasti, jsem mohla být "při tom" a zažít nádherných pět dní. Děkuji.

 

Jaroslava Haškovcová, vedoucí výpravy

níže ještě foto z nástupu a vyjádření účastníků...



 

Hodnocení účasti na MČR v drezuře 2020 slovy jednotlivých účastníků

 

V rámci drezurního MČR v Olomouci jsem jako vedoucí ekipy požádala jednotlivé účastníky o odpověď na dvě otázky:

… co Tobě osobně dala letošní účast na MČR a co se Ti na této účasti nejvíce líbilo?

 

No a odpovědi? Můžete si přečíst :-) zde....

 

1.     Eliška Skřivanová - starší junioři

Na letošní MČR jsem se opravdu těšila. Jsou to závody před domácím publikem a navíc jsem se na nich potkala i s kamarády, které nemám možnost často vidět. V Olomouci je příjemný areál, můj valach Farewell se plně soustředil, byl pozorný. Podařilo se nám již první den zajet úlohu velmi dobře a další dny také. Vítězství v kategorii starší junioři je pro mě motivace do další práce. MČR se mi líbí, jsou zastoupeny všechny kategorie, je na co koukat. Bylo to fajn a samozřejmě jsem z vítězství měla a mám velkou radost.

 

2.     Kristýna Přikrylová - děti, hodnotí maminka Ing.Jana Höcková

Moc mile mě překvapila přátelská atmosféra a pohoda závodů. Přestože jsme byli poprvé v této společnosti, všichni byli milí a ochotní. Velice oceňuji péči vedoucí výpravy, která nás o všem včas informovala a chodila podpořit, když dcera startovala. Myslím, že toto mistrovství jsme si zatím asi nejvíc užili.

 

3.     Martina Kučerová - družstvo I

Mistrovství České republiky pro mne a moji klisnu Scarlet bylo skvělou příležitostí zúčastnit se prestižních závodů na pro nás velmi oblíbeném místě ESC Olomouc. Závody byly profesionální a byla radost sbírat zde zkušenosti a zároveň si skvěle odpočinout ve společnosti našeho družstva východních Čech.

 

4.     Lukáš Létal - družstvo I

Účast na MČR v drezuře mně jako jezdci všesrannosti hlavně rozšířilo povědomí o této jezdecké disciplíně. Mile mě překvapila poměrně vysoká úroveň soutěžících jak v kategoriích jednotlivců, tak družstev. Navíc se hodně zlepšila kvalita koní. Velmi dobrý pocit jsem měl z kolegiálního přístupu a týmového ducha našeho družstva v čele s Jaruškou Haškovcovou.

5.     Pavel Chvojka - družstvo I

Účast na MČR mi dala další, "větší" závodní zkušenosti a tím, že naše účast byla týmová, jsem se mohl zúčastnit soutěží s jezdci na nejvyšší úrovni v ČR. Líbila se mi možnost týmové soutěže. Jeli jsme každý nejen za sebe, ale za a pro všechny členy družstva a pro celou naši jezdeckou oblast.

 

6.     Andrea Dohnalová - družstvo I

Život sestává z mnoha malých mincí, kdo je umí sbírat, má bohatství - a u mě v podobě drobných chvilek, kdy jsme si mezi sebou povídali a podporovali se.

Jen jednou žiješ - každé chvíle je škoda, které neužiješ - a to bylo celé MČR, vlastně dobře, že jsem jela. Každá chvíle pro mě byla zkušeností.  Obzvlášť lidsky, kdy člověk startující v družstvu má úplně jiné pocity. Prožívá jiné chvilky, společný úspěch, radost a podporu.

 

7.     Jan Falta, Tereza Kloučková, Michal Červený - družstvo II

Naše družstvo, tedy dle názvu Východočeši II, bylo postaveno ve složení Červený, Kloučková, Falta a na tyto závody jsme přijeli prakticky všichni tři po čerstvě zaléčených zranění všech tří koní. Tedy už setkání na vet-checku pro nás bylo velmi emotivní a moc nás těšilo, že to (jak se říká) klaplo, a že jsme tu. Startovní pole v kategorii družstev bylo nabité drezurní špičkou, tedy pro nás všechny, hobby jezdce, to byla velmi příjemná zkušenost a možnost zajet si úlohu vedle takových jmen, jaká tu figurovala. Stran výsledků jsme zajeli všichni tři právě to, na co jsme v aktuálním čase a místě měli natrénováno. Tedy výsledky nikterak zářivé, ale ne ostudné, takže oblasti jsme ani my, ani naše druhé družstvo, rozhodně neudělali ostudu. Závody jsme si ohromně užili v naprosto přátelské atmosféře. Tento report bych rád zakončil slovy chvály pro naši vedoucí ekipy. Velké poděkování na závěr patří právě Vám, paní Haškovcová, protože servis vedoucího ekipy, který jste nám zajišťovala, byl skvělý.  Takto zdvořilou a decentní vedoucí neměla žádná oblast. Byli jsme na Vás pyšní a bylo nám velkou ctí být Vašimi členy.

S pozdravem Honza, Tereza a Michal.

 

© 2004-2011 Česká Jezdecká Federace - východočeská oblast | All rights reserved! | Site engine by Andrej Ramašeuski