Česká Jezdecká Federace - východočeská oblast

Zprávu vedoucí ekipy z MČR spřežení

2022-08-17 // naleznete níže ...

Zlato pro východočeskou ekipu z vozatajského MČR

 

Ve dnech 27. -31.7. se na závodiště Bahňák do moravského Tlumačova  sjelo více než 50 spřežení, aby se utkali o mistrovské tituly v kategoriích P2,H1,H2 a H4 v rámci jednoho z nejvyrovnanějších šampionátů poslední dekády. Stalo se tak krátce poté, co ministr zemědělství ČR odvolal z funkce ředitele ZH Tlumačov a jeho dočasně jmenovaný zástupce v době konání MČR pobýval na plánované dovolené. Veškerá tíha organizátorských povinností tak spadla do rukou zaměstnanců hřebčince  v čele s Janem Nesvačilem a nutno podotknout, že se  s touto nelehkou rolí vypořádali se ctí. Zajištění dostatku kvalitní slámy i sena, pitné vody , čistých WC, eklektřiny, příjemné komunikace v kanceláři závodů a v neposlední řadě  i vyproštění zapadlých kamiónů  při nedělním odjezdu není všude samozřejmostí. Pořadatelům se i v letošním roce podařilo zajistit dohled Policie ČR v celém areálu závodiště a ochránit tak majetek před nezvanými hosty.

 

Většina účastníků zavítala do dějiště mistrovství s dostatečným předstihem již ve středu ráno za teplého a slunného počasí. V době, kdy v celé ČR vládly tropické teploty a velké sucho jen málokdo z účastníků očekával, jak závodiště zvané Bahňák dostojí tak přesvědčivě svému jménu. Středeční den jezdci věnovali tréninkům a zároveň první prohlídce trati maratonu, jejímž autorem byl i letošním roce Petr Vozáb. Velmi dobře značená trať s hlídanými povinnými průjezdy měřila 13,5 km a na jezdce čekalo 7 překážek s nestandartně vysokým počtem shoditelných prvků. Právě ty v souhře s blátivým podkladem rozhodovaly nejen o pořadí jezdců v maratonu, ale nakonec i v celkovém pořadí.

Východočeská ekipa dorazila do Tlumačova v počtu sedmi účastníků ( na poslední chvíli odvolal svoji účast Zdeněk Jirásek) a měla zastoupení ve všech kategoriích kromě soutěže čtyřspřeží. Jiří Nesvačil jun. totiž již začátkem sezony avizoval, že v letošním roce upřednostní straty za hranicemi ČR a tak se v době konání mistrovství účastnil závodů v Holandsku.

Ve středu večer proběhlo oficiální zahájení celého šampionátu a ve čtvrtek dopoledne pak první kondiční zkouška. Tou bohužel neprošel jeden z koní J.Nesvačila a ten na základě této skutečnosti ze soutěžního klání odstoupil. Všichni koně naší oblasti prošli bez připomínek a zvláště P.Novák se při předvedení svých temperamentních klisen ve slunečném dopoledni nemálo zapotil. Od 14 hodin započal vlastní závodní program soutěží dvojspřeží pony. V této soutěži nás reprezentovala M.Pospíšilová s letos nově sestavenou párou poníků (mimochodem to byli nejmenší koně v celém startovním poli) a s průměrných výsledkem 63,63 tr. bodu zaujala v nebývale  početném startovním poli soutěže pony pátou příčku. V pátek se zapojili do soutěžního klání  i ostatní členové naší ekipy. V soutěži jednospřeží jsme vkládali velké naděje na dílčí drezurní vítězství do Aleny Brixové (JK Sobotka), která v celé letošní sezóně se svým valachem Senátorem  v drezurním obdélníku předváděla  skvělé výkony. Bohužel právě v rámci mistrovské drezury si Senátor vybral slabší chvilku a možná i vlivem blízkosti maratonových překážek předvedl několik úskoků, které se samozřejmě ve výsledné známce objevily. Alena tak v drezůře obsadila 6.příčku  ,ale jen necelé dva body od průběžného třetího místa. Vyrovnané výkony předvedli na drezurním obdélníku oba zástupci Nývlt driving teamu – o půl bodu lepšího výsledku dosáhl Karel Nývlt s Uranem (8.místo) (ten si právě v Tlumačově odbyl v roce 2021 svoji závodní premiéru) před letos premiérovou sezónu závodící Lucií Maryškovou se zkušeným Szogunem (9. místo) . Čtvrtým zástupcem naší oblasti v této soutěži byl zkušený Jiří Koníř, který v letošní sezóně zapřahá nového koně a průběžně figurovali na 12. příčce.

V soutěži dvojspřeží reprezentovali naši oblast dva zástupci NH Kladruby – Petr Novák  a Michaela Chylíková. I jejich výsledky na drezurním obdélníku byly velmi blízké a rozdílem jednoho bodu si pro lepší průběžnou šestou pozici dojel Petr právě před Míšou. Chvíle slávy obou těchto jezdců ale měly teprve přijít.

Páteční podvečer věnovali zástupci naší oblasti nejen pozornému zkoumání maratonových překážek, ale i společnému fotu v týmových tričkách, které jezdci prezentovali i v rámci kondičních zkoušek.  Rádi jsme přizvali i zástupkyni naší oblasti z řad rozhodčích –Alenu Brixí a hlavního rozhodčího MČR Jiřího Kunáta.

Přestože předpověď počasí na sobotní den vyhrožovala vydatnými srážkami, ještě v rámci ranní sobotní prohlídky nic nenasvědčovalo tomu, že se předpověď meterologů vyplní doslova a do písmene. Bohužel se startem prvního jezdce do úseku A marotonu se začal nad Bahňák snášet velmi vydatný, a jak se později ukázalo, i vytrvalý déšť. Ten výrazně míchal průběžným pořadím jezdců, neboť většina „rychlíků“ brzy zjistila, že povrch  překážek připomíná spíše kluziště a téměř neovladatelné kočáry celkem spolehlivě schazovaly jeden schoditelný prvek za druhým. Bohužel jsme byli svědky i několika karambolů a tak  jezdci  s postupujícím časem volili raději plynulou, avšak alespoň relativně bezpečnou jízdu před zbytečným hazardem. V soutěži pony si bez velkých ambicí do soutěže nastupující Monika Pospíšilová vedla velmi dobře, nedopustila se na rozdíl od většiny svých soupěřů žádného zaváhání v překážkách a nakonec z toho bylo překvapivé první místo v této části soutěže a posun výsledkovou listinou vzhůru. Naši reprezentanti v soutěži jednospřeží  se ve výsledkové listině maratonu srovnali téměř za sebou, i když výsledky  zástupců Nývlt driving teamu ovlivnily právě schozené schoditelné prvky. Stejně jako v drezůře, tak i v maratonu obsadila 6. příčku Alena Brixová,  pořadí jezdců na 8. – 10 . místě pak bylo  Lucie Maryšková, Karel Nývlt  a Jiří Koníř.

Petr Novák nastoupil do maratonu nebojácně, bohužel hned v první překážce jeho smykem jedoucí kočár nárazem do prvku překážky shodil jeden z balónků a penalizace 2 trestných bodů navíc se v konečném účtování ukázala jako ta rozhodující v boji o třetí příčku v maratonu. Pomyslný bronz z maratonu ale nakonec východočechům přeji jen patřil, a to zásluhou Míši Chylíkové. Osádka kočáru v dámském složení rozhodně neměla lehkou úlohu, ale děvčata svojí dobře promyšlenou trasou a plynulými průjezdy dokázaly konkurovat všem favoritům soutěže a další překvapení, velmi zasloužené, bylo na světě. Míša tak obsadila v maratonu skvělé třetí místo.

Po sečtení výsledků z prvních dvou částí mistrovské soutěže bylo jasné, že vyrovnanější průběh celého mistrovského klání nebyl dlouhá léta k vidění. O všem se tedy mělo rozhodovat v nedělním parkuru, ještě předtím si ale ti nejlepší z obou částí soutěže převzali své ceny  v rámci velmi povedeného slavnostního vyhlášení v sobotu večer. K slavnostní atmosféře přispělo nejen velmi pěkně postavené pódium s hudebním doprovodem, ale i dress code naprosté většiny účastníků . I když pravda – některé dámy musely ke svým šatům obout  holinky a za střevíčky je vyměnit až těsně u stanu, kde večer probíhal. Z řad některých účastníků zazněla  jako drobná výtka vůči pořadateli absence nabídky free občerstvení, ovšem ve světle událostí v ZH Tlumačov v posledních dnech před konáním MČR se i toto dalo pochopit.

Jestliže nedělní den panovala nad většinou republiky slunečná obloha, jezdce v Tlumačově probudil ve 4 hodiny ráno vydatný déšť , který  potrápil soutěžící    do popoledních hodin. Od osmé hodiny ráno se na kurzu velmi náročného parkuru v rámci jeho oficiální prohlídky pohybovalo několik desítek do  pláštěnek,  holinek a deštníků zahalených jezdců.

Jako první  se mistrovské medaile rozdělovaly v soutěži jednospřeží. V parkuru na sebe upozornila skvělým výkonem v letošní sezóně v parkuru téměř neporazitelná Lucka Maryšková. V rychlém tempu dokončila parkur bez penalizace a obsadila tak v této dílčí soutěži skvělé druhé místo . Právě výkon v parkuru posunul Lucku v celkovém hodnocení na dekorovanou pátou příčku. Pro  Lucku byla tato sezona premiérová.  Je vidět, že vedle péče o malého synka zvládá i trénink  a se svým umístěním byla velmi spokojená (byť ve velmi vyrovnané soutěži ji od čtvrtého místa dělilo pouhých 0,14 tr. bodu). Právě v těchto dnech  reprezentuje ČR v maďarském Aszáru na MS mladých jezdců, takže určitě budeme držet palečky. Ostatní jezdci naší oblasti už nasbírali nějaké trestné body a tak ve výsledném účtování  skončil Jiří Koníř desátý, Karel Nývlt sedmý a příčku před ním se umístila Alena Brixová.

Po jedničkách začal boj o mistrovské medaile v soutěži pony. Rozdíly před parkurem  od druhého do pátého místa byly v rozmezí jednoho shozeného balonku a soutěž tak skutečně gradovala. Jezdci pony měli velký problém stíhat časový limit a tak trestné body naskakovali v řádu desítek. Z průběžně druhého místa nastupovala do parkuru Monika Pospíšilová. Parkur dokončila s penalizací 3,9 tr. bodu za mírné překročení času a bylo jasné, že stříbrná medaile je „doma“. Z vedoucí příčky, s náskokem více než 9 bodů, nastoupil do parkuru doposud vedoucí Aleš Fiala. Vědom si svého  náskoku zvolil jízdu tvz. na jistotu, avšak už v půlce kurzu bylo znát, že i on časový limit nestihne. Více než 9 inkasovaných tr. bodů  ho pak odsunulo na druhou příčku a reprezentantka naší oblasti tak slavila velmi načekané vítězství.

Poslední soutěží, kde naše ekipa bojovala o medaile, byla soutěž dvojspřeží. Jak Petr Novák, tak Míša Chylíková předvedli na parkuru excelentní výkony a inkasovali shodně pouze 3 tr. body za jeden shozený balonek. Míša tak slavila dílčí vítězství v parkuru a Petr se zařadil v této části soutěže na místo druhé. Po sečtení bodů ze všech tří zkoušek se ukázalo, že vyrovnanější průběh neměla mistrovská soutěž již hodně let. Z celkového čtvrtého místa chybělo Petru Novákovi k bronzu 0,59 tr. bodu a celkově pátou Michaelu Chylíkovou dělilo od bronzu 1,23 tr. bodu.

Všichni naši zástupci bojovali i přes nepřízeň počasí  seč jim síly stačily, za což jim patří velké poděkování. K zisku druhé medaile chyběl jen malý kousek (např. shozený balonek v první maratonce v případě Petra), tak třeba příště. Důležité však nebyly jen výkony jezdců a koní, ale i týmový duch a přátelská atmosféra, která letošnímu mistrovství vládla. Dobrá organizace ze strany pořadatele i  komunikativnost sboru rozhodčích dala zapomenout na loňský poněkud nepodařený mistrák. Na závěr si dovolím ještě poznámku – letos premiérově zasedl ve sboru rozhodčích i mezinárodní zástupce, polská rozhodčí Monika Latko. Svým velmi přátelským, avšak dovolím si tvrdit i korektním rozhodováním , velmi přispěla v pozitivnímu ohlasu na práci rozhodčích. Pevně věřím, že se komisi spřežení (která od loňského roku pracuje ve značně obměněné sestavě) podaří tento trend zachovat i pro další roky.

 

Zprávu sepsala vedoucí Vč ekipy Monika Pospíšilová

© 2004-2011 Česká Jezdecká Federace - východočeská oblast | All rights reserved! | Site engine by Andrej Ramašeuski