Česká Jezdecká Federace - východočeská oblast

Zprávu vedoucího ekipi z MČR spřežení

2018-07-27 // naleznete níže ...

Zlatá východočeská ekipa na vozatajském MČR v Semicích

Vrchol české vozatajské sezóny se v letošním roce uskutečnil netradičně brzy ve středočeských Semicích. Ve dnech 19.-22.7.2018 se zde utkali vozatajové  z celé ČR, aby usilovali o medaile v kategoriích pony dvojspřeží, jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží. Mistrovské klání se vrátilo na kolbiště Pod Hůrkou po 8 letech a pořadatelský tým v čele s ing. Jaroslavem Jandlem neponechal nic náhodě. Vzorně připravená závodní aréna ustála i v parném letním počasí nápor jezdců a  diváků i díky promyšlenému systému kropení , včetně míst určených pro stání ekip. Po celou dobu závodů se ze všech stran snášela na pořadatelský tým jen  slova chvály a východočeská ekipa nebyla výjimkou.

Bohužel ještě před začátkem mistrovství byl  východočeský tým ochuzen o dvě jezdkyně jednospřeží – Terezu Velkovou a ing. Katku Neumannovou, a k velké škodě bohužel pro zranění koně neodstartoval v královské disciplíně čtyřek ani Jiří Nesvačil junior. 

Program celého mistrovství bylo nutné  pro velký počet přihlášených účastníků pozměnit a drezurní úlohy byly rozděleny do dvou dnů. Celé klání započalo ve čtvrtek ve 12:30 kondiční zkouškou. Všichni zástupci východočeské ekipy ji zdárně absolovovali. Bohužel dvěma jezdcům soutěže čtyřspřeží  vyloučení jednoho z koní kondiční zkouška značně poznamenala jejich budoucí výkon (J.Nesvačil st. a P.Vlašic).  V 16 hodin  započalo mistrovské klání  drezurou pony. Prvním jezdcem, který se představil v drezurním obdélníku, byl zástupce JK Sobotka a obhájce loňského zlata Michal Kořínek s koňmi Nuget a Britney. S bodovým ohodnocením 55.51 tr. bodu mu v konečném hodnocení patřila skvělá druhá příčka. Jeho otec a stájový kolega Milan Kořínek dokončil drezuru s 60,35 tr. bodu na 4. příčce. Vítězem  drezurní úlohy pony se tak stal třetí zástupce východočeské ekipy v této soutěži – s 53,39 tr. bodu Monika Pospíšilová.

Od 20 hodin pak na kolbišti Pod Hůrkou proběhlo slavnostní zahájení celého mistrovství spojené s křtem nové maratonové překážky. Ta se pak v průběhu večera stala místem konání turnaje v plážovém volejbale, ostatní si mohli vyzkoušet lukostřelbu pod vedením Martina  Kubečka a všichni se mohli posilnit opečenými špekáčky či prasátkem z grilu.

Páteční program odstartoval drezurami jednospřeží. V této soutěži měla naše oblast hned čtyřnásobné zastoupení ve 20-ti členném startovním poli. Průběžnou 9. Příčku si v drezurním obdélníku vybojoval výkonem 57,28 tr. bodu reprezentant JK Sobotka Karel Nývlt se Szogunem. Poněkud horší start do soutěže měl zástupce NH Kladruby v této soutěži, Vladimír Moudrý, startující ovšem se starokladrubskou  klisnou ve vlastním majetku – Estanou 58 . Bodový příděl 64 tr. bodu ho zařadil na celkovou 13. pozici po drezuře. Zbylí dva zástupci naší oblasti si vedli o poznání lépe. Průběžně pátý po drezurních zkouškách figuroval  s 52,99 tr. bodu Jiří Koníř (Stáj Koníř Hrádek) s GSS Regia. Jen málo chybělo  a východočeská ekipa mohla slavit druhé průbežné vedení,  to když další reprezentantka  JK Sobotka – Alena Brixová  se Senátorem skončila průběžně druhá s výsledkem 48,9 tr. bodu. Pro tohoto koně to byl teprve třetí start v soutěžích spřežení  a nebýt leknutí u jedné z rozhodcovských budek, mohlo být skóre této dvojice ještě nižší.

Celkem tři zástupce měla naše oblast v soutěži dvojspřeží. Po dlouhé době naši oblast v této kategorii reprezentovali 2 zástupci NH Kladruby, a to Michaela  Chylíková a Petr Novák. Pro oba tyto začínající jezdce to byly teprve třetí závody a velmi dobře si na obdélníku vedla Michaela Chylíková. S bodovým ohodnocením 59,41 tr. bodu zaujímala po drezuře 5. příčku a jen škoda  chyby v závěrečné fázi úlohy.  Za zmínku jistě stojí  , že díky své neúčasti v soutěži čtyřspřeží  se stal po celou dobu mistrovství jejím přísedícím její trenér Jiří Nesvačil jun.. Velmi pěknou drezuru bez větších chyb předvedl Petr Novák  a bodové skóre 62,18 tr. bodu ho řadilo na průběžné 6. místo. Nejhůře dopadl z východočeských zástupců na drezurním obdélníku ten nejzkušenější, reprezentant JK Robousy Zdeněk Jirásek. S výsledkem 62,24 tr. bodu se zařadil těsně za Petra Nováka na 7. příčku. Ve svém spřežení měl ale tento reprezentant novou posilu- frískou klisnu Manon Fan Sweach a valacha Romea. Pro Manon byl start v Semicích teprve druhým seznámením se s drezurním obdélníkem a tak mohl být  Z.Jirásek s výkonem (kromě cviku couvání) určitě spokojen.  A protože  v soutěži  čtyřspřeží největší východočeské želízko v ohni na  zisk zlaté mistrovské medaile ,  čtyřka Jirky Nesvačila ml. nestartovala, mohli se všichni východočeši  vrhnout na studium  překážek maratonu.

Vyhlášení výsledků drezurních zkoušek proběhlo v pátek ve 20 hodin ve stanu na závodišti a východočeská ekipa využila tohoto času ke skupinovému fotu. Bohužel až zpětně jsme zjistili, že nám nějak odběhl J.Koníř, a tak se společné focení zopakovalo ještě jednou, tentokráte v sobotu při slavnostním vyhlášení výsledků drezury a maratonu v  Semické sokolovně.

Stavitelem celého mistrovství byl Petr Vozáb  a pro jezdce a koně v rámci sobotního maratonu připravil téměř 16 km dlouhou trať se 7 překážkami. Hned ta první  a především průjezd jejím prvním písmenem A zamotal jezdcům hlavy na dlouhou dobu. Přestože to asi nebyl původní záměr stavitele, jezdci  objevili možnost výrazného zkrácení průjezdu mezi písmeny A a B a pořadatel pro dodržení  regulérnosti celého mistrovství narychlo nainstaloval kamerové snímání celé překážky, aby bylo možné zpětně ověřit, zda celé spřežení skutečně dané písmeno projelo. Jen málokoho v tu chvíli napadlo, že právě zde umístěná kamera tak výrazně ovlivní výsledek soutěže čtyřspřeží.

Sobotní program v horkých letních teplotách odstartoval v 10 hodin .  Jako první do maratonu vyjeli jezdci dvojspřeží pony a hned první maratonová překážka byla v tu chvíli obklopena všemi, kteří v tu chvíli nemuseli být již na kozlíku. Dlouhé očekávání, jakou zvolí jezdci pony  variantu průjezdu prvním písmenem první překážky , bylo u svého konce . Někteří nakonec od riskantní varianty na poslední chvíli ustoupili, jiným se risk vyplatil. Nejlépe  a  nejrychleji  se s nástrahami překážek z východočechů v této kategorii vypořádal Milan  Kořínek, bohužel  opravený omyl na té poslední znamenal penalizaci 20 t. bodů a sestup výsledkovou listinou. O poznání lépe si vedla Monika Pospíšilová. Sice se také nevyhnula zaváhání na překážkách č. 3 a 7, kde musela volit delší průjezdy oproti původní variantě, v konečném výsledku to ale stačilo na 3. místo v maratonu. O příčku lépe si v maratonu vedl Michal Kořínek. Ten sice v první překážce  volil trasu „na jistotu“, ale žádné další zaváhání už nepřišlo a tak se tento jezdec po sečtení výsledků ze dvou dnů ujal průběžného vedení. Druhá po dvou dnech figurovala ve výsledkové listině Monika Pospíšilová a neuvěřitelným výkonem v maratonu  se na medailové pozice posunul Erik Zuvač. Rozestupy mezi těmito třemi jezdci byly před závěrečným parkurem minimální a to navíc mohl do konečného pořadí promluvit i nedaleko čtvrtý Tomáš Jelínek.

V maratonu jednospřeží si nejlépe z východočechů vedl ten nejzkušenější  - Jiří Koníř. Jeho perfektně promyšlené průjezdy překážkami zhatila jen nešťastně zachycená oprať na překážce č. 2 a právě tato událost stála Jiřího Koníře vítězství v maratonu. I tak jeho celkové druhé místo v maratonu znamenalo po dvou dnech průběžnou druhou příčku. Skvělý výkon v maratonu předvedl zástupce NH Kladruby Vladimír Moudrý . Čtrvté místo z této dílčí části ho výrazně posunulo vzhůru výsledkovou listinou. Zbylým dvěma východočeským zástupcům v této kategorii – Karlu Nývltovi ani po drezuře druhé Aleně Brixové se již v technicky náročném maratonu tolik nedařilo a výsledkovou listinou se naopak propadli. V kategorii dvojspřeží se na startu maratonu jako první objevil ten nejzkušenější – Zdeněk Jirásek. Maraton je jeho nejsilnější disciplína a hned v první překážce s variantou riskantního průjezdu nenechával nikoho na pochybách, že posun k medailovým pozicím myslí opravdu vážně. Bohužel zaváhání na páté překážce znamenalo 4.místo v maratonu i po dvou dnech . Po pátém místě v drezuře zopakovala stejné umístění i v maratonu Michaela Chylíková. I ona volila riskantní variantu v první překážce, v tomto případě ale risk nebyl zisk,  naopak znamenal značné zdržení. Ve zbývajících překážkách ale tato jezdkyně již více nezaváhala a s výkonem mohla být určitě spokojená. Jistě více od maratonu očekával Petr Novák, ale jeho spřežení prostě nemělo v sobotu svůj den a výsledkem z maratonu se zařadil po dvou dnech do druhé poloviny výsledkové listiny. Během soutěže dvojspřeží pak došlo k nepříjemnému pádu přísedící Jana Nesvačila, která musela být odvezena do nemocnice. V tu chvíli se soutěž musela na zhruba 40 minut přerušit  a zbylí dva jezdci dvojspřeží a celé startovní pole čtyřek pak čekali  na své starty. Maraton čtyřspřeží (bohužel  bez východočeského zástupce) byl opravdovým zlatým hřebem celého maratonu  a  právem oddělil jak se říká „zrno od plev“. Právě na základě dlouhé pauzy před svým startem do úseku B zapomněl Petr Vlašic zapnout svou přilbu a díky kamerovému záznamu z překážky č. 1 byl posléze se soutěže vyloučen.

Sobotní večer patřil slavnostnímu vyhlášení výsledků drezury a maratonu v Semické sokolovně. Do posledního místa zaplněný sál ocenil nejlepší tři v každé kategorii a poté se bavil nejprve při dovednostních úkolech , načež zaplnil taneční parket při vystoupení hudebního hosta večera – Karla Emaluela Gotta. Skvěle  celým večerem  i mistrovstvím provázel l Aleš Suchánek, který se rád stal součástí fota naší ekipy v rámci tohoto večera.

Vyvrcholením celého klání se stala nedělní parkurová jízda. Zatímco v soutěži dvoj a čtyřspřeží byly bodové rozestupy výraznější, v kategorii jedniček a pony se očekával velký boj. Trasa parkuru po dlouhých letech v sobě zahrnovala průjezd vodní překážkou a přejezd přes dřevěný mostek, obsahovala 20 branek , ovšem díky kombinacím 28 párů kuželů  a stanovený čas 130 sekund. A právě čas se stal největším nepřítelem všech jezdců, neboť dodržet předepsané tempo 250metrů/sekundu bylo v postavených kombinacích téměř nemožné. Nikomu z jezdců se nakonec nepodařilo zajet parkur s nulou ve výsledkové listině. Nejblíže jí byla Markéta Sedlinská v soutěži jednospřeží,, která díky této skvělé jízdě poskočila z desáté příčky po drezuře na celkovou druhou. Velmi dobře zajetý parkur pak znamenal životní výsledek pro Vladislava Moudrého, který skončil celkově čtrvtý. Z druhého místa po dvou dnech nastupoval do parkuru Jiří Koníř. Dvě chyby a mírné překročení času znamenalo v tu chvíli vedení a pouhých 0,12 tr. bodu. Na startu byl ale ještě vedoucí muž po dvou dnech – Libor Kurka. Ten si mohl dovolit udělat 2 chyby a stále by to stačilo v případě dodržení časového limitu na zlato. Třetí chyba na poslední brance parkuru však odvála v těsných výsledcích tohoto jezdce až k bronzu a ze zlaté mistrovské medaile se po několika letech  radoval Jiří Koníř s GSS Regia ze stáje Koníř Hrádek. I soutěž pony nabídla velmi napínavou podívanou, kdy vzhledem k náročnosti parkuru a bodovým přídělům mohl na zlato pomýšlet i průběžně čtvrtý Tomáš Jelínek. Parkur zajel s pouhými 7 tr. body  a průběžně třetí po dvou dnech Erik Zuvač v tu chvíli věděl, že jízda na jistotu se nemusí vyplatit. Jezdec, který za celý loňský rok shodil pouhý 1 balónek, nasadil vražedné tempo a časový limit splnil, tři shozené balonky ale znamenaly jen těsné udržení  náskoku před Tomášem Jelínkem. Z průběžné druhé pozice nastupovala do parkuru Monika Pospíšilová  a náskok na Erika Zuvače byl v danou chvíli 3 balonky. Až do 16. Branky to byla čistá jízda, ale shození jednoho balonku znamenalo dokončení jízdy tvz. „na jistotu“, což mělo a následek mírné překročení časového limitu. I tak výsledek 6,04tr. bobu znamenal doposud nejlepší parkur a průběžné vedení. Reprezentant JK Sobotka Michal Kořínek přijel do Semic obhajovat loňský titul a do parkuru vstupoval s náskokem téměř 9 bodů. I on zvolil jízdu na jistotu, po prvním shození na brance č. 11 ale přišly další dvě a navíc byl překročen časový limit. Až páté místo v parkuru tak znamenalo , že titul mistra ČR neobhájí  (celkové 2. místo) a stane se jím Monika Pospíšilová s klisnami Sára (17 let)  a Ges (16 let). Východočeská ekipa tak ze soutěže pony párů přiváží  zlato a stříbro.

Po dvou dnech nejlepší východočech na startu parkuru dvojspřeží Zdeněk Jirásek  (4. místo průbežně) už tušil, že bodový odstup od bronzu není vzhledem k bodovým přídělům na parkuru nedosažitelný a v jizdě mezi kužely  nasadil vysoké tempo. Poměrně rychlá jízda jen s mírným překročením času  ale obsahovala příliš mnoho shozených balónků a tak bramborová medaile putuje pro rok 2018 do  JK Robousy. Parkur dvojspřeží chvílemi dle slov některých přihlížejících připomínal Wimbledon a výsledky kolem 30 tr. bodů přibývaly. Ze dvou zbylých východočeských reprezentantů si lépe ved Petr Novák, který v parkuru obsadil sedmou příčku a sedmý skončil i celkově. Bohužel až poslední místo v jízdě mezi kužely posunulo na celkovou 6. pozici Michaelu Chylíkovou.

Mistrovství ČR spřežení  pro rok 2018 skončilo. Východočeská ekipa si z něj odváží 2 zlata, 1 stříbro a 2 čtrvtá místa. Především ale spoustu krásných zážitků z perfektně připravené akce, která pod vybraným rozhodcovským sborem šlapala jako dobře namazaný stroj. Skvělá parta lidí pospolu prožila 5 náročných dní, kdy se všichni ze všech sil snažili prodat svoji několikaletou dřinu a přípravu. Někomu se dařilo více, někomu méně, ale všichni členové východočeské ekipy svoji oblast vzorně reprezentovali a odvedli v danou chvíli svoje maximum. Pro ilustraci dění  v rámci MČR spřežení přikládám obsáhlou fotogalerii, na které zástupce východočeské oblasti poměrně snadno rozpoznáte diky červeným košilím, které jezdci hojně využili a prezentovali.

© 2004-2011 Česká Jezdecká Federace - východočeská oblast | All rights reserved! | Site engine by Andrej Ramašeuski