Česká Jezdecká Federace - východočeská oblast

Zprávu vedoucího ekipy VčO na MČR v paravoltiži

2018-10-26 // baleznete níže ...

Když pohyb a  koně pomáhají

                O tom, že je pohyb nedílnou součástí našeho života nemusí být vůbec řeč. Důležitý je pro zdravé lidi a nejinak tomu je i v případě lidí s omezením, ať už se jedná o mentální či pohybové. Přináší mnoho radosti, kamarádů a také posiluje sebevědomí, a to především pocitem „já jsem to dokázal“. To vše spojuje i voltiž/paravoltiž - gymnastika na koni. Nemalým bonusem v tomto sportu je přítomnost zvířecího parťáka, který není jen gymnastickým náčiním, ale hlavně samostatnou a důležitou motivací.

                Ve dnech 6. – 7. října se naši reprezentanti z Jezdeckého klubu Briliant Petrovice z.s. zúčastnili Mistrovství České republiky konané v Brně v areálu Veterinární a farmaceutické univerzity. V sobotu byly v plánu povinné sestavy, které se skládají ze základního sedu, holubičky, mlýnku, a kleku s rozpažením. Tyto sestavy byly nejprve pro závodníky na barelu, kde soutěží především nejmenší děti, kterým nebylo ještě 8 let – povinná hranice pro cvičení na koni. Dále pak probíhaly sestavy na koni. V odpolední části programu byly volné sestavy. Tyto sestavy se skládají ze 7 – 12 prvků, které jsou hodnocené a cvičené na hudební doprovod.  Známka je za provedení, technickou obtížnost a také celkový dojem. Všichni naši závodníci zacvičili volné sestavy v rámci svých nejlepších výkonů v sezóně. Neděle potom patřila pouze volným sestavám. Na mnohých závodnících byla vidět únava z předchozího dne, ale jejich výkony  stály za obdiv. Naši reprezentanti se s volnými sestavami v neděli „poprali“ více než dobře, čemuž také odpovídalo závěrečné hodnocení. Na třetím místě v kategorii TH2 (tělesný handicap) se umístila Anna Marie Koudelková. V kategorii MH (mentální handicap) nás reprezentoval Janík Novák, který skončil těsně za stupni vítězů, ale pouze o 7 desetin za třetím Josefem Kočím. Jednou z nejobsazenějších kategorií je ZO (zdravotní omezení), kde nás reprezentovala Ema Brátová, která byla také nejmladší závodnicí v této kategorii a skončila na krásném 7. místě. Pro Emu to bylo první mistrovství a věřím, že výkonově poroste tak, jak ukazuje v celé letošní sezóně. Tereza Píšová se umístila v rámci barelové soutěže na 1. Místě a krásně tak zakončila svou barelovou účast, jelikož v příštím roce bude již závodit na koni.

                Letošní mistrovství bylo pro nás nejen velmi úspěšné na výkony našich svěřenců, ale také bylo velkou motivací do příštího roku, kde bychom rádi útočili i na stupínky nejvyšší. Celé mistrovství provázela velmi přátelská atmosféra, je neskutečně silným zážitkem vidět cvičence, jak překonávají své hranice. A o tom v paravoltiži jde – posouvat se dál…….

Naše aktivity Jezdeckého klubu Briliant Petrovice z.s.  jsou podporovány Královéhradeckým krajem a Nadací Agrofert - Grant děti 108/001/2018.

 

© 2004-2011 Česká Jezdecká Federace - východočeská oblast | All rights reserved! | Site engine by Andrej Ramašeuski